Smart Sustainable City LAB-en i Ålesund blir den andre i verden, og vil være et globalt pilotprosjekt sammen med laben som allerede er etablert i Wien. Dette representerer svært store og spennende muligheter for både næringsliv, akademia, offentlige aktører og innbyggerne selv - ikke bare på Sunnmøre, men i hele Norge. I følge Kari Aina Eik, leder for Organization for International Economic Relations (OiER), vil vi nå både sette Ålesund på verdskartet og gi Ålesund det beste verktøyet for å bli ein bedre og mer bærekraftig by. Det unike kompetansemiljøet innen visualisering og simulering ved Campus Ålesund, med Offshore Simulation Centre i spissen, har vært en sterkt medvirkende årsak til at Nye Ålesund kommune nå blir invitert til å etablere laben. Se Joel Mills fra OSC/Augment City presentere den digitale tvillingen av Ålesund foran 6000 publikummere på konferansen 4GameChangers i Wien i starten av april. Blant tilhørerne var blant annet Facebook, Amazon og Google representert, les mer i denne saken fra Sunnmørsposten.

I første omgang har ti andre partnere signert intensjonsavtale i tillegg til NExTdigital, tre av disse er våre medlemsbedrifter Sparebanken Møre, Tafjord Kraft og NTNU. Vi er stolte og glade over å få være en del av dette, og vil jobbe aktivt for å identifisere og gripe fatt i mulighetene som vil komme for medlemmene våre. 

Målet til en smartby-lab er å utvikle og iverksette bærekraftsprosjekter innen eksempelvis utdanning, helse, infrastruktur, mobilitet og energi, i tillegg til å støtte og få fart på nye prosjekter. Det skal være en arena for å koble mennesker, ideer og bærekraftsinitativer - både fysisk og konkret i samskapingslokaler, samt via ein digital portal der man kan dele sine løsninger og produkter med byer over hele verden. Ettersom prosjektet for Ålesunds del fortsatt er rykende ferskt, vil det komme mye mer informasjon de kommende ukene og månedene, og vi anbefaler alle å følge med på Nye Ålesund kommune sine sider på Facebook og nyealesundkommune.no.  Her kan du lese mer om Smart City Wien, og her er link til hjemmesidene til FN Smart Sustainable City.